Martine Maes en Alfons Heerink

Firestarter voor innoveren vanuit docenten

Martine Maes en Alfons Heerink

Firestarter voor innoveren vanuit docenten

Biography

Firestarter voor innoveren vanuit docenten
Zaal 2 – van 15:00 tot 15:50

Innovatie begint vaak bij onze studenten. Zij komen immers met hun vragen over de nieuwste technieken en complexe vraagstukken uit de praktijk de klas in. Als docenten willen we het beste onderwijs voor onze studenten. En dus gaan we innovatie niet uit de weg. In deze workshop vertelt Martine Maes (SOM) hoe docenten het beste hun innovatieve ideeën vanuit hun passie kunnen realiseren. Ze deelt geleerde lessen en inzichten vanuit pionierende docenten en onderzoek. Martine wordt bijgestaan door een van de MBO pioniers, Alfons Heerink. Hij vertelt over zijn ervaringen met de ontwikkeling van een nieuw curriculum voor ict-onderwijs. Van een eerste idee om studenten te betrekken is dat uitgegroeid tot een methode voor WeL-mentoring die inmiddels op meerdere afdelingen en ook op andere roc’s wordt toegepast. Daarna bent uzelf aan zet: Martine en Alfons gaan live met de workshopdeelnemers het vuurtje voor innoveren actief aanwakkeren. Wat is uw firestarter als docent? En hoe kunt u als teamleider, leidinggevende of instelling een vruchtbare bodem creëren voor innoveren vanuit docenten?

Over de presentatoren
Martine Maes
is projectleider bij het Onderwijsarbeidsmarktfonds MBO – SOM, een fonds dat onder andere professionele ruimte en innovatie vanuit docenten stimuleert. Martine brengt professionals bij elkaar om van elkaar te leren om samen het onderwijs te ontwikkelen. Zij heeft afgelopen jaren het Platform Innoveren geïnitieerd vanuit SOM, samen met mbo-docenten.

Alfons Heerink is stafdocent bij Curio Tech, onderdeel van Curio (voorheen ROC West-Brabant).
Hij was eerder MBO Pionier en initieerde samen met studenten de methode voor Wederkerig Leren(WeL). In 2017 werd hij hiermee onderwijspionier van het jaar op ROC West-Brabant. Ook brengt hij met zijn ervaringen ideeën van pionierende collega’s verder, zowel intern bij Curio als via het landelijke Platform Innoveren vanuit docenten.

Terug naar sprekers