Dag van het mbo

Wie, wat, waar?

VIER DE DAG VAN HET MBO

Het gaat goed met het middelbaar beroepsonderwijs. De kwaliteit is op orde; studenten, mbo-professionals en het bedrijfsleven zijn tevreden. En overal in het land zijn er ideeën om het onderwijs nog beter te maken. Alle reden dus om waardering te hebben voor en trots te zijn op het mbo. Dat mogen we, als vertegenwoordigers van deze dynamische sector, breed uitdragen, zowel landelijk als regionaal. Daarom vieren we op 19 november 2018 de Dag van het mbo.


Ruim 50.000 medewerkers op onze mbo-scholen bereiden dagelijks een half miljoen studenten voor op de arbeidsmarkt en de samenleving van morgen. Zij houden met hun talent en vakmanschap Nederland draaiend. Op de Dag van het mbo laat Nederland zien wat het beroepsonderwijs te bieden heeft. Dit doen we door de mensen die elke dag het mbo ‘maken’ samen te brengen om het middelbaar beroepsonderwijs te vieren: bestuurders, bedrijfsleven, docenten/instructeurs en andere medewerkers binnen de scholen. De (lokale) overheid, politiek, beleidsmakers en wetgevers. En natuurlijk onze studenten.

Breek de dag: eerst kennis en inspiratie…
De Dag van het mbo is een festival voor het hoofd en het hart. ’s Ochtends en ’s middags kun je in het Apeldoornse Theater Orpheus TED-talkachtige presentaties volgen van gerenommeerde sprekers uit de wetenschap en het bedrijfsleven, dan wel experts van het ministerie van OCW of het onderwijs. Hun bijdragen gaan over thema’s en ontwikkelingen die op dat moment het middelbaar beroepsonderwijs kleuren. Daarnaast zijn er kleinere sessies waarin vakinhoudelijk deskundigen de diepte in gaan en 1-op-1 met je sparren over diverse thema’s en onderwerpen.

Zo kun je terecht op een van de drie themapleinen. Ideaal als je een concrete vraag hebt. Verder zet OCW op een rij wat de stand van zaken is rond de uitvoering van de afspraken uit het Bestuursakkoord en de Kwaliteitsafspraken en kun je met vertegenwoordigers van SBB praten over de arbeidsmarkt van de toekomst. Deze inhoudelijke onderdelen worden naast elkaar en met wisselende aanvangstijden geprogrammeerd. Je kunt hierdoor je eigen programma samenstellen en je zo op verrassende wijze laten informeren en inspireren over alles wat het mbo zo krachtig en prachtig maakt.

… daarna het gala!
Met een fraaie opbrengst aan nieuwe ideeën, pasklare antwoorden, bruikbare tools en inspiratie nog nazinderend in je hoofd, kun je je opmaken voor het daverende slotakkoord van de Dag van het mbo: het feestelijke gala waarin de Mbo-ambassadeurs van het jaar gekozen worden. Er zijn drie categorieën;  de ambassadeur is een mbo-student, Beste Praktijkopleider of Beste Leerbedrijf.
De finale voor de Beste Praktijkopleider en Beste Leerbedrijf is de apotheose van een traject dat al begin dit jaar werd ingezet. Een ieder kon tot 30 april een leerbedrijf en een praktijkopleider voordragen. Dit gebeurde massaal. Uit een kleine duizend (!) voordrachten heeft de jury vervolgens per provincie voor elke sector een winnend leerbedrijf en een winnende praktijkopleider uitgeroepen. De provinciale winnaars streden verder om de landelijke titel in hun sector. Uiteindelijk zijn er 8 finalisten overgebleven in elke categorie. 
De verkozen student, is iemand die naast zijn of haar studie een bijzondere prestatie heeft geleverd. Bovendien weet hij/zij de trots voor het beroepsonderwijs op de maatschappij over te brengen. Elke deelnemende school heeft hiervoor een voorverkiezing gehouden; sinds eind augustus strijden ze om een ticket voor de ‘grande finale’. De finalisten maken tijdens het gala uit wie gekroond wordt tot Landelijke Ambassadeur 2018. 

Over de organisatie
De Dag van het mbo is een initiatief van de het ministerie van OCW, de MBO Raad, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en de MBO Academie. Het ministerie van OCW, de MBO Raad en SBB zijn samen inhoudelijk verantwoordelijk voor het dagprogramma. De organisatie van het gala is een coproductie van de MBO Raad, SBB en de MBO Academie. De MBO Academie is verantwoordelijk voor de organisatie van het geheel.